7 dingen die je moet weten voordat je naar Bali verhuist

3

februari 4, 2016 door doorblauweogen

Loop je al een tijdje rond om naar Bali te verhuizen? Goed idee, maar weet je wel wat je te wachten staat? Hier 7 dingen die je moet weten voordat je je koffers pakt en afreist naar het tropische eiland.

1. Expattypje

Het stereotype van de expatvrouw, verzorgd uiterlijk met glaasje cherry (tegenwoordig cocktail) in de hand, bestaat écht. Ook hier op Bali, waar sowieso veel figuren naartoe trekken (net als andere tropische bestemming, denk aan Thailand en India) om een nieuw leven te beginnen, zichzelf te vinden of een geheel nieuw identiteit aan te meten (en alles bij elkaar liegen:  ‘I do some modelling on the side’ of ‘I am a fashiondesigner’, totdat je deze persoon googled en ontdekt dat het gewoon een putjesschepper in eigen land was). Terug naar de expatvrouw, de blasé uit haar ogen kijkende ‘Ik heb net een detoxkuurtje gedaan, ik mag nu een extra wijntje’-dame. Mocht je allergisch zijn voor dit type, kom dan vooral niet naar Bali.

2. Zielige hondjes
Heb je een snel een zwak voor zielige hondjes of katjes zittend langs de kant van de weg met een verwaarloosd uiterlijk? Dan is Bali niet de plek voor jou. Jij, de dierenvriend, gaat namelijk alle dieren in nood opvangen (ben er zelf ook schuldig aan, ben gestopt bij hond nummer 3) en voordat je het weet is het jouw nieuwe dagtaak om ze allemaal te verzorgen. Doe het niet, je houdt geen meubilair over (puppies en kittens slopen alles) en financieel (voedsel en dierenartsrekeningen) is het op de langere termijn lastig.

Puppy kl

3. Regen met bakken tegelijk
Regenseizoen betekent een periode van 5 maanden van het jaar met regen. Denk niet, na een buitje ben ik zo weer droog, want je komt bedrogen uit. Met een vochtigheidspercentage tussen de 90 en 100% en zonder zon drogen je kleren echt niet meer op. Je gaat rillend naar huis met het diepe verlangen naar die warme lange douche.

4. Allemaal beestjes
Je moet niet bang zijn voor de beestjes die op Bali in grote getalen aanwezig zijn. Voor de tjitjak of de grotere versie hiervan, de tokeh, zijn de meesten niet bang. Bij vieze kakkerlakken, enge muizen en flinke ratten, wordt het al snel een ander verhaal. En dan heb ik het nog niet eens over spinnen gehad. Al wel over giftige slangen?

Tokeh op het raam

5. Logica
Westerse logica (en arrogantie) kun je beter thuis laten, want wat op Bali geldt is vaak anders dan je bent gewend. Hier mag je bijvoorbeeld spookrijden, betekent ja soms nee en lacht men als men eigenlijk wil huilen. Verwarrend? Welnee, gewoon even verdiepen in de plaatselijke cultuur voor je naar Bali vertrekt.

6. Family minded
De inwoners van Bali zijn gericht op familie en de gemeenschap (banjar) waarin zij leven. Als expat behoor je niet tot hun familie en niet tot de directe gemeenschap. Jouw vrienden zullen vooral expats zijn.

Ceremonie in Balinese tempel kl

7. Digi Nomad
Je kiest Bali als zonnige bestemming om te werken, want als ‘digi nomad’ heb je geen vaste woonplaats nodig. Jouw bedrijf zit in jouw laptop en het plaatselijke cafe is jouw kantoor. Met een koffietje, een healthy juice en een quinoasalade erbij, je gaat als een speer. Totdat de elektriciteit weer eens voor een halve dag (of hele) uitvalt. Dit is heel normaal in Bali. Gevolg is dat jij je salesdeal niet kunt sluiten, want er is geen wifi. Toch nog maar een keer nadenken voordat je de move maakt?

Hubud, een werkplek voor digi nomads

Hubud, een werkplek voor digi nomads

——-

Het vereeuwigen van mijn memoires in de laptop

Het vereeuwigen van mijn memoires in de laptop

Een Indo in Bali, een Indisch meisje van de derde generatie uit Nederland vertrekt in 2010 naar het land waar haar roots liggen.

Indo lifestyle
Ik beschrijf mijn dagelijkse belevenissen die ik meemaak in Bali, tussen de Balinezen en de expats, die op de een of andere manier te maken hebben met mijn zoektocht naar mijn gemengde Indische afkomst.

Overleven op Bali
Veelal met een knipoog geschreven of juist bitter ernstig, in het Nederlands of Engels, het blog adviseert, tussen de regels door, ook hoe te (over)leven op Bali.

3 thoughts on “7 dingen die je moet weten voordat je naar Bali verhuist

  1. Rob Sipkens schreef:

    Beste Sabina, van de 7 aandachtspunten die je hebt genoemd ben ik het meest allergisch voor die expat typjes. Maar ja, die kom je helaas overal ter wereld tegen (vooral op de mooiste plekken op aarde)!

  2. […] hier deel 1 van 7 dingen die je moet weten voordat je naar Bali […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 38 andere volgers

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 38 andere volgers

Gerard de Boer

VERBORGEN GESCHIEDENISSEN EN ANDERE FEITEN

Loes abroad

and this is my story

feetjeblogt

Het leven door de ogen van Feetje

<span>%d</span> bloggers liken dit: